e-Learning in electrical engineering

Căutare | Principii de navigare
Conversia electromagnetică Maşini electrice cu câmp învârtitor Maşina sincronă Maşina asincronă Teste cunoştinţe

Funcţionarea autonomă - enunţ

0.

Schema

În figura 1 este reprezentată schema pentru funcţionarea autonomă a generatorului sincron.

Figura 1

Motorul de antrenare este dotat cu un regulator, ce are rolul de a menţine viteza de rotaţie, constantă şi egală cu cea nominală, prin reglarea cuplului furnizat de către acesta. Acest regulator are ca semnale de intrare viteza de referinţă , viteza reală a grupului şi, eventual, un termen de acţiune predictivă , egal cu cuplul electromagnetic corespunzător puterii active măsurate la bornele maşinii sincrone.

Circuitul de alimentare a inductorului este dotat cu un regulator, ce are rolul de a menţine valoarea eficace la bornele înfăşurării indusului, constantă şi egală cu valoarea nominală. Ea determină curentul care circulă în înfăşurarea inductoare, de excitaţie.

 

1.

Punctul nominal de funcţionare

În punctul nominal de funcţionare, maşina sincronă debitează curentul nominal, cu factorul de putere nominal (inductiv)..

Calculaţi

  • impedanţa a sarcinii,
  • curentul de excitaţie ,
  • cuplul electromagnetic dezvoltat de maşină,
pentru condiţiile de funcţionare corespunzătoare punctului nominal.

 

2.

Evoluţia curentului de excitaţie, în funcţie de sarcină

Pentru a studia cum evoluează curentul de excitaţie, comandat de către regulatorul de tensiune, pentru a menţine constantă tensiunea la bornele generatorului, trebuie să se ţină seama de doi parametrii (figura 2) :

  • primul corespunde defazajului pe care sarcina îl impune, între tensiunea la bornele sale şi curentul pe care îl absoarbe. Unghiul (defazajul tensiunii de fază faţă de ) este pozitiv în cazul în care curentul este în urma tensiunii (sarcină inductivă), negativ dacă este în faţa tensiunii (sarcină capacitivă);

  • al doilea corespunde valorii eficace a curentului pe care îl absoarbe sarcina (de la zero la ).

În animaţia de mai jos, puteţi vizualiza cum trebuie să evolueze curentul de excitaţie , în funcţie de cei doi parametri, modificându-le valorile.

 

Neglijând rezistenţa , calculaţi expresia ce leagă curentul de curentul debitat, în cazul în care regulatorul menţine constată valoarea eficace a tensiunii , la valoarea sa nominală . Trasaţi curbele pentru diferite valori ale defazajului .

Responsabil: Damien Grenier | Realizare: Sophie Labrique | © e-lee.net
Ultima actualizare: 30 septembrie 2005 | Responsabil versiunea română: Sergiu Ivanov